Hvad er en blowerdoor test?

11. maj 2022 Slået fra Af ldadmin

En blowerdoor test er en måde at måle lufttætheden i en bygning på. Testen indebærer, at alle døre og vinduer i bygningen forsegles, hvorefter en blæsedør anvendes til at sætte tryk på eller fjerne trykket i bygningen. Ved at måle lufttryksforskellen mellem bygningens indre og ydre kan blowerdoor testen give en indikation af, hvor godt bygningen er tætnet.

Blowerdoor testen er et vigtigt redskab til vurdering af en bygnings energieffektivitet. En tæt forseglet bygning vil være mere energieffektiv end en utæt bygning, fordi mindre varme vil slippe ud gennem revner og åbninger. Blowerdoor testen kan også hjælpe med at identificere, hvor der er luftlækager, så de kan blive tætnet.

Men er en blowerdoor test farlig? Nej, blowerdoor tests er ikke farlige. Blowerdoors er blot en kraftig ventilator, der bruges til at sætte bygningen under tryk eller trykløst. Selve testen er fuldstændig sikker. Men hvis du har astma eller en anden åndedrætslidelse eller blot allergi, bør du måske forlade bygningen under testen, da ventilatoren kan sprede støv og andre allergener.

Skal jeg forberede mig til en blowerdoor test?

Ja, du skal forberede dig til en blowerdoor test. Du skal forsegle alle døre og vinduer i bygningen, så blæserdøren kan sætte tryk på eller reducere trykket i rummet. Hvis testen foregår om sommeren, du bør også slukke for eventuelle klimaanlæg, så de ikke blæser kold luft ud. Hvis du ikke får forseglet alle vinduer og døre, kan det give et upræcist billede af dine utætheder i din bolig.

Undgå utætheder i din bygning

Du kan få forbedret din energieffektivitet ved at få foretaget en blowerdoor test. Kontakt din lokale energileverandør eller udbyder af blowerdoor test for at arrangere en test i dag. Utætheder kan være irriterende, da man kan døje med træk, dit hjem bliver sværere at opvarme og det koster dig penge i sidste ende. En blowerdoor-test kan hjælpe dig med at finde og udbedre disse utætheder. Når utæthederne er lukket, vil dit hjem være mere behageligt og billigere at opvarme.

Særligt din varmeregning kan være høj, hvis du har utætheder i din bygning. Utætheder kan være en stor kilde til energitab i en bygning. De kan medføre, at bygningen bliver trækfyldt og ubehagelig, og de kan øge omkostningerne ved opvarmning af bygningen. Når utæthederne er identificeret, kan de udbedres med fugemasse, tætningslister eller andre tætningsmidler. Ved at udbedre utætheder i din bygning kan du forbedre din energieffektivitet og spare penge på din varmeregning.